Publicat în Amintiri din calatorie

Cascada Bigăr

Legenda:

Demult, trăia pe meleagurile mirifice ale Văii Almăjului, o familie de ţărani gospodari a căror singură amărăciune era lipsa unui urmaş, care să le ducă numele mai departe. Într-o noapte, femeii i se arată în vis o vrajitoare care i-a spus că doar dacă va bea apă de la izvorul de sub stâncă, va naşte o fată căreia nu-i va fi îngăduit niciodată să se îndrăgostească, dacă va dori să trăiască. Femeia merse la izvor şi bău apă, iar nu după multă vreme, născu o fetiţă. Copila fermeca cu privirea orice fiinţă omenească ce stătea în preajma-i, devenind o fecioară râvnită de toţi feciorii ţinutului. Iubirea ei se revărsa doar asupra unuia singur, pe nume Bigăr.

Simţind primejdia morţii, tatăl fetei o închise în grota de deasupra izvorului dintre lumi. Strigătele disperate ale fetei au fost auzite de vrăjitoarea, care i-a şoptit: Singurul lucru pe care pot să-l fac pentru tine, e să-ţi transform părul într-o cascadă pe care vor aluneca lacrimile tale. Vuietul cascadei îl va aduce pe cel pe care-l iubeşti aproape de tine, dar nu veţi putea trăi nicioadă în această lume. El va trebui să moară înecat în lacrimile tale şi tu vei muri odată cu el, spre a renaşte apoi, în cealaltă lume, în „Tărâmul Regăsirii Dorului”.

Toate se petrecură întocmai cum prezise vrăjitoarea, iar cascada a rămas mărturia iubirii care a învins limitele fiinţei umane, dar şi a faptului că dragostea înseamnă fericire dar şi sacrificiu deopotrivă.

Cascada e minunată, pur şi simplu îţi taie răsuflarea. Ai sta s-o priveşti ore în şir. În preajma ei, simţi că timpul se opreşte în loc. Am văzut-o în fotografii şi în filmuleţe postate pe net de-atâtea ori, dar nimic nu se compară cu realitatea. Dacă n-aţi fost până acum s-o vedeţi, mergeţi ! E de vis ! Cascada ocupă locul I în topul „8 cascade unice în lume” realizat în 2013 de publicaţia „The World Geography”. Are o înalţime de 7 m., iar conul pe care au crescut muşchii e din calcarul care s-a depus în timp, de la apa calcaroasă a râului.

Prin acestă zonă trece paralela 45, cam pe la jumătatea distanţei dintre Bozovici şi Anina, judeţul Caraş-Severin.

Pentru o taxă de 5 lei, poţi să străbaţi un traseu de 1.5 km (250 m. în interiorul rezervaţiei izvorului Bigăr). Se vizitează Peştera Bigăr şi punctul de belvedere, dacă ai un pic de condiţie fizică.

Vă las cu un filmuleţ, care mi s-a parut foarte frumos realizat.

Până data viitoare, bucuraţi-vă de viaţă !

5 gânduri despre „Cascada Bigăr

  1. Superb, absolut superb! Avem niște locuri atât, dar atât de faine în țara asta! Uite că aici nu am reușit eu încă să ajung, dar nu a intrat timpul în sac 😁

  2. Cascada Bigăr este și pe lista ea de multă vreme. Mi-a plăcut foarte mult legenda, nu o știam, dar aveți dreptate, trebuie să o văd pentru a realiza câtă frumusețe poate aduna un loc.
    Felicitări!
    Abia aștept următoarea călătorie pusă într-o poveste aici, pe blog.
    Îmbrățișări!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s