Publicat în Superblog 2020

Top 5 lucruri pe care să le faci înainte de a veni bebe

Adina e atât de fericită. După aproape cinci ani de încercări  nereuşite, a primit vestea cea mare: va fi mămică ! Altceva nici nu mai contează. Pentru ea, totul s-a oprit în loc, nu mai aude decât bătăile inimii din pântecul său. Îşi petrece ziua cântând şi citind poveşti, ferm convinsă că embrionul, în forma unei boabe de mazăre aude şi înţelege tot. Îţi vine să râzi şi să plângi în acelaşi timp. Dan, soţul ei, nu se mai opreşte din a o mângâia pe burtică şi din rostit tot felul de cuvinte de alint, de-ţi vine să te prăpădeşti de râs. Sarcina asta minunată a schimbat toată familia, a adus fericire şi zâmbete pe chipurile tuturor. Gogoşica care creşte şi dospeşte e atât de dorită şi aşteptată de noi toţi. Ea a dat un alt sens vieţilor noastre, o nouă raţiune de-a fi, de-a lupta, de-a face mai mult şi mai bine.

Top 5 lucruri pe care să le faci înainte de a veni bebe

1. Un paşaport pentru sănătate

Toate celulele somatice adulte provin dintr-o singură categorie de celule nespecializate cu caracteristici unice, numite celule stem. Dacă în viaţa intrauterină, celulele stem sunt responsabile de formarea şi dezvoltarea fătului, după naştere, ele răspund de reînnoirea periodică a celulelor adulte îmbătrânite, precum și de promovarea regenerării țesuturilor si organelor după diverse boli, infecții, agresiuni ale factorilor de mediu etc, datorită capacității lor de a da naștere unei game diverse de celule somatice adulte.

Celulele stem tinere şi viguroase se găsesc în sângele din ţesutul şi cordonul ombilical, precum şi în placentă, aşadar naşterea reprezintă unica ocazie de a le recolta, oferindu-i astfel copilului o rezervă importantă de sănătate. Recoltarea are loc după ce medicul care asistă nașterea decide că atât mama, cât și bebelușul sunt în siguranță, fără vreun risc, durere sau disconfort, utilizând o trusă sterilă de recoltare furnizată de către Cord Blood Center.

„Studiile medicale actuale evaluează potențialul de utilizare a celulelor derivate din placentă pentru boli determinate de procese inflamatorii aberante (boli autoimune, boli inflamatorii cronice, fibroze), pentru promovarea și inducerea proceselor regeneratorii și reparatorii de la nivelul țesuturilor și organelor (ex. boli cardiovasculare, boli musculare, boli osteoarticulare) sau în asociere cu transplantul de celule stem din sângele ombilical pentru “cancere de sânge”, boli metabolice congenitale, sindroame de insuficiență medulară.”

Pe parcursul vieţii nu ştim ce se va întâmpla, aşa că am decis să nu lăsăm să se piardă această bogăţie care se găseşte în celulele din sângele ombilical. De asemenea am decis să se facă recoltarea placentei și stocarea ei ca sursă de celule stem. Lista bolilor care se tratează cu succes, cu ajutorul acestor celule este lungă şi complexă. Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre acest subiect vă las un număr de telefon de la Cord Blood Center, pentru a putea discuta cu specialiştii.

Cord Blood Center: telefon 0364.710.206

De ce am pus pe primul plan acest lucru ? Simplu ! Pentru că sănătatea e cea mai importantă, iar vremurile de pandemie pe care le trăim ne demonstrează o dată în plus că cea mai de preţ avere pe care o are omul nu este alta decât sănătatea.

2. Un cont de economii

Un părinte responsabil gândeşte pe termen lung, aşa că Adina şi Dan au deschis un cont unde vor vira lunar o sumă de bani economisită plus alocaţia copilului. Un copil nu e o jucărie pe care s-o arunci dacă te-ai săturat de ea, aşa că trebuie să-ţi faci o planificare riguroasă a finanţelor. Cheltuielile încep din prima zi de sarcină. Ecografii, teste, planificarea spitalului, apoi hăinuţe, produse cosmetice şi de igienă. Lista e lungă, aşa cum ştiţi şi voi.

3. Pregătirea camerei copilului

Adina s-a mutat la mama ei pe toată perioada zugravitului. Cea mică nu trebuie să simtă praf ori miros de diluanţi şi alte cele, aşa că s-a luat această decizie de comun acord. Dan s-a ocupat de tot. A ales culoarea pereţilor şi a cerut meşterului să-i facă tot felul de chestii care să le uşureze primele luni petrecute cu copilul. Măsuţe pentru înfăşat, alăptat, pregătit biberonul, etc. A cumpărat postere cu personaje celebre din desene animate şi a transformat totul într-un loc primitor, unde cea mică să-şi petreacă primii ani din viaţă. Imaginaţi-vă o cameră roz, cu ferestrele spre soare, cu multă lumină naturală, guvernată de Alba ca Zăpada şi cei şapte pitici, Scooby-Doo, Cenuşăreasa şi o mulţime de fluturi multicolori.

4. Mobilarea camerei copilului

După ce curăţenia  a fost terminată, a urmat mobilarea camerei celei mici. Tati i-a adus cel mai frumos pătuţ roz, care să poată fi strâns uşor şi luat în călătorii, dotat cu fermoar, pentru acces rapid şi cu buzunare laterale, în care mama să poată păstra lucruşoarele trebuincioase celei mici. Un carusel muzical şi un voal de mătase au întregit decorul. Câteva păpuşi, un ursuleţ, un ponei şi un iepuraş din pluş au transformat încăperea în cea mai frumoasă şi mai primitoare cameră.  A apărut şi un dulăpior cu multe sertare şi răftuleţe, care va depozita garderoba prinţesei.

5. Cumpărarea hăinuţelor

Cele mai plăcute şi mai frumoase momente sunt cele în care faci cumpărături, sau cel puţin mie aşa mi se pare. Oferta e atât de bogată, încât nici nu ştii ce să mai alegi. Lucruşoarele astea atât de mici şi de delicate îţi umplu sufletul de bucurie. Rochiţelele albe sau colorate cu sau fără model, papuceii, bentiţele cu fundiţe, ciorăpeii, căciuliţele, body-uri pentru bebeluşi, toate te transpun în lumea basmelor.

Un copil e cea mai mare realizare a unui părinte. Prin ochii lui redescoperi lumea şi în fiecare zi vezi ceva nou. Un copil te înduioşează şl învârte în tine nişte resorturi nebănuite. Naşterea e un miracol şi viaţa e cel mai frumos lucru care ni s-a întâmplat.

Articol scris pentru proba nr.2 a concursului SuperBlog 2020

Sponsor:

3 gânduri despre „Top 5 lucruri pe care să le faci înainte de a veni bebe

  1. Ce frumos! Mi-au dat lacrimile de emoție la amintirile trezite de acest articol!
    Sunt sentimente unice, la fel și pregătirile febrile cu ocazia nașterii unui copil.
    Ați punctat perfect, felicitări!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s