Publicat în De toate adunate

De ce la ei se poate și la noi nu ?

A durat mult până am luat decizia de-a mă rupe de firma la care am lucrat de atâta amar de vreme și căreia îi cunoșteam toate dedesupturile, pentru a-mi duce visul la îndeplinire, dar nu regret niciun moment că mi-am complicat existența, cum bine zicea o bună prietenă. Timp de 25 de ani am lucrat în contabilitate, urmărind afacerile celorlalți și visând la magazinul meu. Știam că va veni și ziua în care voi avea un minimarket al meu cu produse alimentare, detergenți, cosmetice, consumabile pentru baie și bucătărie precum și alte obiecte de trebuință la casa omului, dar nu îmi închipuiam că nu-mi vor ajunge cunoștințele pe care le dobândisem în atâția ani de contabilitate. E important să știi să faci notele de intrare-recepție și să calculezi ce taxe ai de plătit la 25 ale lunii, dar asta nu reprezintă decât 1% din ceea ce te așteaptă.

După amenajarea magazinului, m-am confruntat cu problema personalului. Să nu credeți că se găsesc oameni pregătiți pe toate drumurile. O casieră trebuie să știe să folosească un POS, o casă de marcat, să scoată un raport lunar cu datele pentru declarația A4200, să se comporte frumos cu clienții magazinului, să respecte regulile specifice perioadei dificile pe care o traversăm, să știe să manevreze banii, să dea rest corect și nu în ultimul rând să facă toate acestea rapid și eficient.

Minimarketul are trei case de marcat și peste 5000 de articole diferite. A devenit foarte cunoscut în zonă și avem o mulțime de clienți, problema este că timpul meu s-a cam dus pe apa sâmbetei. N-am mai plecat de foarte multă vreme de la muncă la ora 16, ca să nu mai vorbim de vreun concediu. Adio plecări la munte la final de săptămână, adio concedii. Toată ziua, recepții, salarii, registru de casă, aprovizionare, plăți furnizori, plăți la gaze, chirie spațiu, apă, lumină, etichetat produsele, verificări termene de garanție la alimente  și câte și mai câte.

Am tras cu ochiul la câteva supermarketuri și mă tot întrebam de ce la ei se poate și la mine nu ? Salariații lor erau mult mai relaxați și totul părea mult mai bine organizat. Mi-am luat inima în dinți și am intrat într-un magazin Cris-Tim, unde am cunoscut-o pe doamna Maria, administrator. A zâmbit când a aflat că încă mai lucrez ca acum 20 de ani și mi-a dezvăluit secretul unui management reușit: platforma software SmartCash Retail Management System, pe scurt SmartCash RMS, creată de cei de la Magister.

Mi-a arătat cât de simplu este să obții o mulțime de informații doar cu un simplu click și cunoscând aceste date să poți lua deciziile cele mai bune în timp real. M-am gândit imediat că un program de contabilitate sau de facturare nu v-a face niciodată așa ceva, așa că abia așteptam să pot studia cu ce se ocupă acest software minimarket și cum mă poate ajuta în munca mea. Maria m-a asigurat că toate datele colectate cu SmartCash RMS se pot importa foarte ușor în programele de contabilitate consacrate: Saga, Winmentor, Wizcount, fără să-mi fie teamă că se vor strecura erori. Așadar, voi avea evidența exactă și corectă a gestiunii în orice moment, ceea ce înseamnă că inventarierea, coșmarul tuturor, va fi o joacă de copii.

Programul e ușor de înțeles și utilizat, în plus există un fel de facebook al utilizatorilor de Magister, o rețea de suport tehnic, unde poți pune întrebări dacă ai nelămuriri. Fiind o platformă cu zeci de mii de utilizatori, găsești ușor persoane calificate care cunosc programul.

Clienții magazinului sunt mulțumiți pentru că vor găsi permanent pe raft produsele lor preferate. Cu  SmartCash RMS, nu riști să-ți lipsească vreun produs, pentru că programul sesizează cănd se termină un anumit tip de produs și trimite o comandă furnizorului. Acest soft este capabil să analizeze care sunt produsele greu vandabile, pentru a nu le mai achiziționa, dar și care sunt mărfurile care au o viteză de circulație mare și trebuie comandate în cantități mari.

Problema reducerilor prețurilor la anumite produse, a promoțiilor, a managementului de personal, obținerea unui cash-flow, colectarea banilor se rezolvă cu un singur click.

În perioada de pandemie, magazinul s-a înscris în mod gratuit în portalul online smartcash.store, făcând posibilă comanda online și ridicarea rapidă din magazin a produselor comandate.

Am plecat din biroul Mariei cu o seninătate pe care n-am mai avut-o de multă vreme, hotărâtă ca chiar de-a doua zi să chem echipa Magister, să-mi monteze POS-uri cu cântărire în loc de vechile mele case de marcat și să-mi aducă două terminale mobile pentru inventariere rapidă.

Așa am aflat răspunsul la întrebarea din titlu. Se poate și la mine și la tine și la oricine, cu condiția să fii deschis la nou și să lucrezi cu specialiști recunoscuți în domeniu, cu echipa pentru care rezolvarea problemelor de management sunt o preocupare permanentă de 22 de ani.

Articol scris pentru proba nr.8 a concursului SuperBlog 2020

Sponsor:

Un gând despre „De ce la ei se poate și la noi nu ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s