Publicat în Superblog 2020

Reîntoarcerea la gustul copilăriei

Tanti Maria e o femeie aprigă, căci a trecut prin multe de-a lungul vieții.  Are doi copii. O fată care muncește în Italia și un băiat care e zugrav în Anglia. De două ori pe lună o văd cărând niște genți uriașe. Le trimite mâncare copiilor. M-am minunat când am auzit una ca asta. Am gândit în sinea mea: oare chiar nu se găsește nimic de-ale gurii în aceste țări civilizate ?

Într-una din zile am stat de vorbă pe îndelete cu ea și așa am aflat că mâncarea de-acolo n-are nimic în comun cu gustul celei pregătite acasă. Copiii spun că e seacă și că toate alimentele par a fi făcute din plastic. Ei vor să se hrănească sănătos și sunt dispuși să plătească un pic mai mult pentru asta. E foarte important să-i dăm organismului legume și fructe proaspete, din grădinile producătorilor locali, ouă făcute de găinile care trăiesc libere, scurmând după râme și ciugulind fără întrerupere iarba verde din curte, carne și produse din carne provenind de la animalele hrănite cu porumb și grâu.

Toamna, tanti Maria e în permanență ocupată cu prepararea bunătăților. Gemuri, dulcețuri, compoturi, zacuscă, suc de roșii, gogonele, castraveți și varză murată. Cunoaște foarte bine o mulțime de rețete delicioase. M-a învățat și pe mine cum se fac gogoșarii cu sos și de-atunci, acest preparat a devenit preferatul familiei noastre. Cu toate astea, niciodată nu-i ajung bunătățile până în primăvară, așa că apelează la Băcănia Tei. Doar de aici are încredere să cumpere orice, pentru că a testat produsele și nu se diferențiază cu nimic de-ale ei, sunt la fel de bune și delicioase. Sosurile sunt făcute din legume de la țară, bine coapte la foc de lemne, iar zacuștile conțin hribi, ghebe, fasole, vinete ori pește, exact așa cum scrie pe etichetă.

Din nefericire, produsele proaspete se livrează doar în București și Ilfov, iar în restul țării (deocamdată) doar cele neperisabile.

Nici nu știți cât m-am bucurat că există oameni care ajută producătorii locali, că prea se aduc toate doar din afară și oamenii harnici de pe la noi lasă recolta pe câmp, după ce o vară întreagă au grijă ca fiecare plantă să dea rod. Merită să fie plătiți mai bine pentru ceea ce fac, căci nu-i ușor, e muncă multă și grea. Numai cine n-a fost niciodată la câmp, în livadă, în seră ori într-o fermă nu știe cum e. Un pui crescut natural are un gust care nu se poate compara niciodată cu cel al unuia cumpărat de la magazin, cu 5-6 lei kilogramul. Băcănia Tei se aprovizionează cu carne de la țară, care ne amintește de gustul copilăriei, pe care trebuie să-l cunoască și generația actuală, crescută cu E-uri și tot felul de produse de la fast food. Dacă aș locui în București, mi-aș comanda pâine de casă, mezeluri naturale și lădițe cu legume de la țară și sănătatea mi-ar fi cu mult mai bună. Dar cum locuiesc în Moinești, îi îndemn pe prietenii mei din capitală s-o facă, eu mă voi limita să comand doar produse neperisabile.

Prima mea comandă la Băcănia Tei a sosit foarte repede, deși între Moinești și București e o distanță de peste 300 km. Recenzia produselor o găsiți în videoclipul de mai jos.

Cu ajutorul acestor ingrediente, am gătit o rețetă simplă de paste cu sos, numai bună pentru o zi de vineri, în care m-am întors obosită de la muncă și după o săptămână epuizantă. Timpul de preparare nu a depășit 15 min., iar rezultatul a fost unul delicios. Mai jos, aveți ingredientele și modul de preparare.

Paste cu sos

Ingrediente:

  • 2 litri de apă
  • ulei pentru călit ceapa și usturoiul 50 ml
  • o lingură rasă de sare
  • 300 gr.de paste Paccheri Napoletani
  • o ceapă medie
  • sare, piper
  • sos la flacără din roșii și ardei copți 250 gr.
  • cimbru
  • doi căței de usturoi
  • cașcaval
  • o linguriță de zahăr

Mod de preparare:

Am pus apa pe foc, împreună cu sarea și când a atins punctul de fierbere am adăugat pastele, care au necesitat doar 4 min., ca să fie al dente.

Într-o tigaie, am călit ceapa si usturoiul tăiate mărunt, după care am adăugat sosul, zahărul, puțin cimbru și o cană de apă.

În câteva minute au fost gata. Am amestecat pastele (după ce le-am scurs de apa în care au fiert) și le-am mai lăsat să fiarbă împreună 4-5 min.

Le-am așezat pe farfurie, după care am presărat deasupra cașcaval ras. Deoarece noi suntem niște gurmanzi, porțiile au fost generoase.

Și farfuria finală a arătat așa:

A durat mult mai puțin până ce am lăsat farfuria la fel de curată ca la început.

Știu că veți face și voi, așa că vă doresc de pe-acum poftă bună !

Articol scris pentru proba nr.17 a concursului SuperBlog

Sponsor:

3 gânduri despre „Reîntoarcerea la gustul copilăriei

  1. Arată extraordinar de apetisant!
    Îmi este tare poftă de paste, deci voi încerca reţeta. Desigur, după ce voi face rost de ingredientele de la Băcănia Tei.
    Succes!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s