Publicat în Superblog 2020

Noțiunea de „celule stem”, între mituri, marketing și utilizare medicală

Foarte multe viitoare mămici se gândesc să păstreze celule stem pentru că, au auzit ele undeva că pot să le salveze copilul, în caz că acesta va fi bolnav pe parcursul vieții. Și cam atât. Există foarte puține doamne care se documentează temeinic în legătură cu aceste celule stem. În marketing se utilizează atât de des acest termen, încât bietele celule se găsesc la plafar, în cremele pentru dureri de șale ori în ceaiurile de slăbit, în industria frumuseții, mai exact în cremele de față, ba chiar și în diverse produse alimentare bio. Nu mă mai miră nimic atâta timp cât există mame care preferă să-și mănânce placenta, pentru că le-ar da un plus de energie după naştere, le-ar creşte cantitatea de lapte matern și imunitatea şi le-ar scade riscul instalării depresiei postpartum, datorită faptului că echilibrează nivelurile hormonale.

Sângele din cordonul ombilical

Acest produs biologic colectat din vasele de sânge ale placentei și cordonului ombilical, după nașterea copilului și tăierea cordonului ombilical, este stocat în bănci de celule stem pentru utilizare ulterioară, atât pentru terapii celulare cât și pentru transplanturi. Procedura de colectare nu prezintă riscuri pentru mamă și bebeluș. Pe lângă celule stem hematopoietice, acest sânge mai conține și alte tipuri de celule, care ajută foarte mult în diverse tipuri de afecțiuni.   

La Duke University Medical Center se desfășoară un program de cercetare, pentru a demonstra eficacitatea acestui sânge în îmbunătățirea rezultatelor tratamentului persoanelor cu tulburări din spectrul autist. Cercetările au mai arătat că aceste celule pot ajuta la reducerea inflamației și repararea zonelor cerebrale deteriorate. 

Transplantul de celule stem hematopoietice se efectuează la pacienții cu tulburări ale sistemului hematopoietic (formarea de sânge), mai exact în leucemii, limfoame, tulburări ale sângelui și sistemului imunitar cum ar fi boala falciformă și sindromul Wiskott-Aldrich. Mai multe, puteți citi pe site-ul Rețelei Private de Sănătate Regina Maria.

Aceste celule ajută la regenerarea sângelui, după o serie de ședințe de chimioterapie, în care, este știut faptul că se distrug și celule sănătoase. Se pot folosi nu numai de către copilul dumnevoastră, ci și de către rudele de gradul I sau II.

După colectare, sângele este congelat și păstrat cu multă atenție, nu înainte de a fi verificat de către specialiști, pentru a nu conține microbi, boli, defecte genetice.

Ca să cocluzionez: sângele din cordonul ombilical nu este un leac universal, un remediu miraculos care să vă vindece de orice afecțiuni, ci se folosește numai în tratamentul legat de bolile de sânge.

Nelly, fetița cu paralizie cerebrală

Povestea micuței Nelly, m-a impresionat până la lacrimi. Nu știu ce-aș fi făcut dacă eram în locul părinților ei, dar cu siguranță n-aș fi avut liniște până n-o vedeam sănătoasă.

Deoarece aveau multe cazuri de cancer în familie, părinții lui Nelly au recoltat sângele ombilical la nașterea fetiței, ceea ce i-a ajutat foarte mult. După o sarcină normală, o naștere cu probleme a afectat grav creierul micuței, provocându-i paralizie cerebrală, un diagnostic primit abia la 13 luni. Transfuzia cu sângele ombilical recoltat la naștere, făcută la Duke University Hospital i-au adus micuței o a doua șansă la viață. Primele progrese vizibile au fost cele de vorbire și scriere, apoi i s-a îmbunătățit postura și  coordonarea mișcărilor, reușind să-și facă singură igiena personală, urmând ca în final să mergă bine și chiar să alerge.

Afirmații false despre celulele stem

Acum, că ne-am familiarizat cu faptul că celulele stem nu cresc în grădina bunicii, ci sunt parte din sângele ombilical, mai credeți că se găsesc în suplimente alimentare, ceaiuri, alifii și alte șmecherii ?

Atenție la reclamele mincinoase, care promit vindecări miraculoase cu celule stem. Nu aruncați banii pe astfel de produse, care nu vor avea niciun efect, pentru că nu au justificare medicală. Celulele stem vii se mențin la temperaturi de -196 grade Celsius, așadar nu poate fi vorba despre medicamente cu astfel de celule.

Nu înțeleg cum e posibil să lași pe piață o mulțime de așa zise medicamente bune la toate și de fapt, la nimic. Într-o economie în care banul este mai presus de orice, informația corectă este singura care ne poate salva de înșelătorie.

Placentofagia

Puteți să vă imaginați că există femei care-și mănâncă placenta după naștere, precum animalele ? Da, știu, sună al naibii de scârbos, însă acest lucru se întâmplă în zilele noastre și este chiar la modă printre unele vedete. Se consumă crudă sau gătită și pot fi invitați la masă și câțiva prieteni. Din punct de vedere științific, consumul placentei nu îmbunătățește sănătatea mamei sau al copilului. În plus, consumată crudă, poate conține tot felul de viruși, care pot dăuna grav sănătății. Animalele fac acest lucru instinctiv, deoarece placenta le aduce vitaminele de care au nevoie pentru a se reface, dar noi, oamenii, avem la dispoziție hrană sănătoasă și o paletă vastă de vitamine și minerale. Mai multe despre acest subiect, puteți citi pe site-ul: naștenatural.ro.

Nu aruncați la gunoi, o imensă sursă de sănătate

Nașterea nu se repetă, așa că, gândiți-vă bine și nu aruncați la gunoi cu atâta ușurință leacul atâtor boli grave. Luați legătura din timp cu medicul dumneavoastră ginecolog și veți primi sfaturi pertinente în legătură cu recoltarea. Nu există niciun risc pentru dumneavostră sau pentru bebe.

Celulele stem hematopoietice, se obțin din sângele placentar și cel din cordonul ombilical, măduva osoasă și sângele periferic și  sunt responsabile de formarea celulelor din sânge: leucocite, hematii și trombocite.

Celulele stem mezenchimale, se extrag tot din placentă și cordonul ombilical. Ele dau naștere altor categorii de celule (ex. celule cartilaginoase; osoase, musculare; interstițiale; adipoase; tegumentare, nervoase etc). Cercetătorii studiază efectul acestor celule în domeniul medicinei regenerative– de refacere a unor țesuturi și organe, în transplantul de celule stem hematopoietice și de organe, în tratamentul bolilor autoimune sau inflamatorii cronice.

Cord Blood Center este singura bancă de celule stem din România care oferă și recoltarea de țesut placentar, ca sursă de celule stem derivate din placentă.

Diferitele tipuri de celule din țesutul placentar au niveluri scăzute de HLA (human leucocyte antigen) – un marker prin care se determină unicitatea unei celule dintr-un organism în comparație cu altul și, implicit, compatibilitatea în cazul unui transplant alogenic, ceea ce înseamnă că sunt acceptate cu mai multă ușurință de către organism și scad șansele de apariție a unor efecte adverse.

Probe utilizate în România

Grupul Cord Blood Center a eliberat până în prezent 78 de unități, folosite cu succes în tratarea diferitelor boli grave în unele dintre cele mai mari centre de specialitate din lume.

Dr. Anca Coliță a afirmat că: “Testările efectuate la Institutul Clinic Fundeni au confirmat calitatea foarte bună a grefei de sânge cordonal fraternal, atât din punct de vedere al numărului de celule stem disponibile cât și al viabilității acestora, fiind argumente majore în decizia de utilizare a grefei pentru transplant.”

Articol scris pentru proba nr.23 a concursului SuperBlog 2020

Sponsor:

3 gânduri despre „Noțiunea de „celule stem”, între mituri, marketing și utilizare medicală

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s