Publicat în Amintiri din calatorie

O zi la Focșani

Când spui Focșani, gândul te duce automat la Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 și parcă ai vrea să rememorezi cu ochii minții vremurile de odinioară. Plimbându-mă prin Piața Unirii, mi-am imaginat bucuria oamenilor la dărâmarea bornei de hotar și hora uriașă în care s-au prins moldovenii și muntenii focșăneni. Atunci s-a cântat pentru prima dată Hora Unirii, pe versurile lui Vasile Alecsandri.

La 13 septembrie 1931 este inaugurat Monumentul ”Borna de Hotar”, opera sculptorului Ion Jalea, în prezența lui Nicolae Iorga, chiar pe locul unde se afla Pichetul de Grăniceri nr.47. Ne putem imagina cu ușurință pârâul Milcovel și vămile celor două Principate, populate de grănicerii vremii.

Borna de Hotar Focsani
Borna de Hotar
Piața Unirii din Focșani

Așa cum se poate observa, un alt monument important închinat Unirii, al cărui autor este tot sculptorul Ion Jalea, este ”Obeliscul Unirii”, la care vă recomand să vă uitați cu atenție pentru a observa cele peste 80 de personalități ale epocii, care au deținut un rol în istoria vremurilor.

Obeliscul Unirii din Focșani (detaliu)

În stânga imaginii este biserica ”Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”.  Aici s-a oficiat cununia religioasă a domnitorului Gh. Bibescu cu Marița Ghica, naș fiind Grigore Sturdza, domnitorul Moldovei.

In plan îndepărtat este Hotelul Unirea și frumoasa clădire a Ateneului Popular ”Maior Gheorghe Pastia”. Zona verde a Grădinii Publice (cea pe care o zăriți în spatele bisericii) e un loc minunat de relaxare.

Grădina Publică din Focșani

Imaginația prinde și mai bine contur când e însoțită de dovezi constând în documente, tablouri ori diverse obiecte aparținând oamenilor de seamă ai epocii. Și unde în altă parte puteam găsi toate acestea la un loc, dacă nu în Muzeul Unirii. Ghidul muzeului ne-a plimbat prin istoria locurilor, răspunzând cu drag tuturor curiozităților noastre.

Muzeul Unirii Focșani

Sunt păstrate cu grijă ziare din anii 1857-1859, fotografii de epocă, în care recunoaștem personalitățile vremii, poze ale nu mai puțin cunoscutului moș Ion Roată, pe care povestitorul Ion Creangă l-a făcut celebru, căci nu există dovezi istorice ale întâlnirii acestuia cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza. O fotografie a domnitorului, mult mai apropiată de realitate, o bombonieră de argint, un sfeșnic, o călimară, o sabie de paradă, celebra oca și chiar semnătura sa în original, pe o chitanță îngălbenită de vreme. Există și câteva obiecte ale doamnei Elena Cuza: o poșetă din argint, o umbreluță, un set de ceai, un șervet și un platou cu emblema familiei.

Deși muzeul nu este foarte spațios, fiecare obiect este foarte bine pus în valoare și reușește să te transpună în perioada anilor 1857-1859.

Muzeul Unirii din Focșani (Salon de epocă)
Muzeul Unirii din Focșani

Muzeul de Istorie si Arheologie, despre care citisem o mulțime de lucruri interesante era în proces de mutare într-un alt sediu, așa că nu l-am putut vizita.

Am trecut pe la Muzeul de Științe ale Naturii, însă, din câte am înțeles, a fost și el mutat dintr-o altă locație și n-am putut vedea decât foarte puține exponate.

Am luat un autobuz local și am dat o fugă în cealaltă parte a orașului, pentru a vedea Mausoleul.

Mausoleul Eroilor de la Focșani

Mausoleul a fost realizat de către arhitectul State Baloșin având ca inspirație arta bizantină. Lucrările s-au finalizat în anul 1931. Se găsesc aici 750 de cripte ce adăpostesc osemintele a 2619 eroi români și de alte naționalități căzuți în luptele din primul război mondial. Ghidul a fost foarte amabil, povestindu-ne despre grupul de spionaj condus de Vasile Chilian (1916-1917) dar și despre armele expuse.

Focșaniul e plin de monumente istorice. Unele arată excepțional, altele sunt în stare avansată de degradare și e mare păcat că nu se face ceva pentru a le păstra în viață, dându-le alte întrebuințări.

Iată câteva exemple:

Clădirea fostei Primării, e o bijuterie. N-am reușit să aflu de la nimeni ce destinație are în prezent.

Cladirea fostei Primării a Focșaniului

Teatrul ”Maior G.Pastia”

Teatrul ”Maior Gheorghe Pastia” Focșani

Iată și o clădire foarte importantă la vremea ei, aflată în curtea spitalului, într-o stare jalnică. Și, din păcate, nu e singura.

Monument istoric aflat în stare de degradare

În partea a doua a zilei am vizitat Muzeul Satului, aflat la numai trei km. de Focșani, mai exact în zona Crângul Petrești. Transportul local vă oferă autobuze care să vă ducă până acolo în câteva minute. Vă recomand să întrebați localnicii, sunt printre cei mai amabili și mai prietenoși oameni pe care i-am întâlnit.

Muzeul Satului m-a ajutat să-i cunosc mai bine pe cei care au făurit istoria acestor locuri. Este  reconstituit satul vrâncean de odinioară, cu căsuțe și anexe din 32 de gospodării. Interioarele caselor sunt aranjate cu grijă, astfel încât am avut senzația că gospodarii sunt undeva la muncă și urmează să se întoarcă pe-nserat. Traista și opincile așteaptă cuminți, la intrare. M-am mirat să văd că măsuțele și scăunelele păreau făcute pentru pitici, însă pe vremea aceea un om gras era o raritate. Primaria, Hanul, Școala, care e cireașa de pe tort a muzeului, Stâna, casele gospodarilor, totul pare încremenit în timp.

Școala
Interior clasă din timpul lui Alecandru Ioan Cuza
Interior casă

Nu era deloc aglomerat, așa că am avut timp să analizăm fiecare căsuță și să ne imaginăm viața grea a oamenilor din secolul trecut, comparativ cu ceea ce avem noi astăzi. Ghidul muzeului ne-a explicat o mulțime de lucruri despre cum funcționau diversele instalații construite din lemn și manevrate manual ori cu ajutorul apei sau a vântului. Nu știu cum se face că din acest sat încropit lipsește biserica, punctul central în jurul căruia se aduna comunitatea în zilele de sărbătoare.  Spun asta, pentru că Focșaniul are foarte multe biserici și nu orice fel de biserici, ci monumente istorice de la 1600 încoace, pentru care ți-ar trebui o zi întreagă să le vezi pe îndelete. Sigur se ascund povești frumoase în fiecare dintre ele. Duminica, Focșaniul răsună de dangătele clopotelor și se aud cântece de slavă aduse lui Dumnezeu din orice colț de stradă.

Biserica Sf.Nicolae Nou

Dacă doriți să vizitați Focșaniul și să înnoptați aici, vă recomand cu drag Pensiunea Dana 1, care este situată foarte aproape de cele mai importante obiective turistice. Aici am dat peste un personal foarte amabil și corect, o mâncare gustoasă servită cu promptitudine și așternuturi curate.

Pensiunea Dana1 din Focșani

Sunt sigură că acest oraș are mai multe de arătat decât am reușit să vedem noi într-o singură zi. Așa că, dacă-mi dați motive în plus de-a reveni, o voi face cu plăcere.

Bucurați-vă de cât mai multe călătorii !

2 gânduri despre „O zi la Focșani

  1. Foarte interesant! Este un oraș frumos și încărcat de istorie!
    Deși am trecut de foarte multe ori (poate chiar peste o mie) pe ”marginea” orașului Focșani, nu l-am vizitat niciodată.
    Felicitări! Mulțumesc pentru vizita virtuală oferită!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s