Publicat în Moinesti, Teatru

Festivalul de Artă ”Teatru sub lună” Moinești -ediția nr.1

Trei zile minunate, trei zile în care n-am intrat în casă decât seara târziu, în care am fost prezentă, împreună cu soțul meu, la tot ceea ce s-a întâmplat, cu o bucurie imensă și cu o doză de mândrie locală care-mi șoptea tot timpul în ureche, ”vezi, se poate și la Moinești !”.

Am trăit această primă ediție cu foarte mult entuziasm și de multe ori, lacrimi de fericire mi-au brăzdat obrazul, pentru că, nu-i așa, n-ai cum să nu fii bucuros când vezi că un moineștean de-al tău se reîntoarce acasă aducând cu el cel mai frumos cadou pentru oraș, un minunat festival de teatru, cu care foarte puține orașe se pot lăuda. Actorul Alex Floroiu, căci despre dumnealui este vorba, e un argint viu, căci l-am văzut peste tot, însoțit ori de colegii din Breasla Actorilor ori de cei de la de Teatrul InDArt.

Împreună cu actorul Alex Floroiu

Parada artiștilor a adunat o mulțime de lume în stradă, ca să nu mai punem la socoteală câți și-au scos capurile curioase pe la geamuri. A fost ceva nou și nemaivăzut, un artist pe picioroange, statui vivante, animatori stradali, artiștii noștri locali, mari și mici, îmbrăcați în straie de sărbătoare, multă culoare și zgomot. S-a parcurs traseul: Club Lira – Primăria Moinești – Judecătoria Moinești – str. T. Vladimirescu – Teatrul de vară din Parcul Băi.

Popasul artiștilor în fața Primăriei Municipiului Moinești

Instant, rețelele de socializare s-au umplut cu poze de la eveniment, căci oamenii bucuroși s-au fotografiat cu artiștii, i-au îmbrățișat, au stat de vorbă cu ei.

Am admirat machiajul și costumația celor care interpretau rolul statuilor vivante și mi s-a părut magie pură.

Soțul meu sărutând mâna unei frumoase domnișoare

În prima seară, am cântat împreună cu trupa Țapinarii, care mi-a reamintit faptul că ”fericirea nu-i decât un pitic care dansează”, că după vreo 8 ani de căsnicie lucrurile se schimbă, la fel și diminutivele cu care ne alintăm prin casă, că e mai bine să fii solist de muzică populară decât de folk alternativ și multe alte melodii pline de umor și ironie, în stilul lor caracteristic. (Pentru cine nu a înțeles despre ce-am scris, e rugat să asculte melodiile trupei, măcar cele de pe YouTube).

Trupa Țapinarii la Moinești

Prima piesă de teatru, ”Lasă-mă să am grijă de tine !”, în regia lui Bogdan Gagu, text Silvia Gagu, mi-a oferit ocazia de-ai vedea pe tinerii, frumoșii și talentații actori ai teatrului InDArt: Silvia Gagu, Marina Fluerașu, Alexandru Tudor Sabău și Marcel Lovin. O poveste frumoasă, romantică, de actualitate, cu întorsături de situații pe care numai dragostea ți le poate da, cu multe replici amuzante, dar și cu chestiuni serioase, la care tinerii ar trebui să se gândească mai mult. Actorii au jucat minunat, m-au tras imediat în povestea lor și asta e ceea ce apreciez foarte mult la un spectacol de teatru, să nu simt că oamenii din fața mea spun un text pe care l-au învățat pe dinafară, totul trebuie să pară ca și cum ar fi real. Mulțumesc că m-ați luat cu voi în poveste și m-ați plimbat un pic prin tinerețea mea, pentru că mi-ați zgândărit niște colțuri ale memoriei pe care le credeam uitate.

Actorii care au jucat în piesa: ”Lasă-mă să am grijă de tine !” în regia lui Bogdan Gagu

La ieșirea din sala de spectacole, ne-a întâmpinat Oțet, care ne-a arătat că poți să te joci și cu focul, dacă ești pasionat de asta și știi cum s-o faci. Publicul a fost numeros și oamenii au creat în jurul lor multă energie. Mi-a plăcut foarte mult că Oțet i-a îndemnat pe copii să-și urmeze visul și să facă în viață ceea ce le place, pentru a putea fi fericiți. Telefonul meu nu face poze grozave noaptea, dar am pus o fotografie, pentru a vă reaminti câți oameni s-au bucurat de talentul lui Oțet.

Oțet Light and Fire

Cea de-a doua zi a Festivalului, sâmbătă, 2 octombrie 2021 a început cu o piesă de teatru pentru cei mici: ”Scufița Roșie” de frații Grimm, care s-a ținut într-un cadru natural de excepție și anume la Complex Parc Pini. Și, da, am fost și la Scufița Roșie. 🙂 De ce ? Să mă bucur de bucuria copiilor și să-mi readuc aminte de basmul pe care în copilărie îl ascultam la pick-up ori ni se citea la grădiniță. Distribuția: Alexandru Tudor Sabău, Flavia Tomescu și Taisuke Sasaki, așadar un lup japonez foarte talentat. Într-un timp foarte scurt, locul a devenit neîncăpător, părinții, bunicii și prichindeii s-au bucurat încă o dată de minunata poveste a Scufiței Roșii, implicându-se activ în operațiuni precum: tăierea, umplerea cu pietre și coaserea burții lupului.

Scufița Roșie de Frații Grimm

La vernisaj am admirat operele artiștilor: Viorel Costea -Expoziția Dada, la Galeria Lira, Bogdan Ionescu -fotografie, la Galeria MansArta și Expoziția Taberei de Pictură și Sculptură, Moinești 2021, la Galeria Geneza. Lucrările pot fi văzute încă două săptămâni în locațiile pe care le-am menționat.

La Expoziția de fotografie de la Galeria MansArta

În cadrul Târgului Popular Moineștean, le-am revăzut pe doamnele Diana Albu, Iuliana Lucaci și Marinela Bălan, care mențin tradiția vie, ducând mai departe meșteșuguri din moși strămoși: celebrele măști populare din zona Asăului, coșurile din nuiele meșterite de doamna Iuliana, pe care o vedeți înconjurată de o mulțime de copii dornici de-a învăța tainele împletiturii din răchită și costumele populare de o frumusețe răpitoare ce ies din mâinile iscusite ale doamnei Marinela Bălan.

Diana Albu -Artist popular
Iuliana Lucaci și tinerii învățăcei
Marinela Bălan Artist Popular

Pe scena teatrului de vară din Parcul Băi au evoluat copii de la Ansamblul Folcloric Moineșteanca, coordonați de inimoasa lor profesoară, doamna Marinica Ifrim. Sunt atât de frumoși și de talentați încât n-ai cum să nu le admiri cântecul și dansul și bucuria cu care-o fac.

Ansamblul Folcloric Moineșteanca

O minunată surpriză pentru mine, a fost să le descopăr pe Elena Albu și Light Quartet, care mi-au plăcut foarte mult. O voce nemaipomenită, un timbru vocal aparte, doamna Elena Albu ne-a plimbat prin muzică, am avut tot timpul senzația că se joacă cu melodiile, le combină într-un mod armonios, face magie cu notele. Mă bucur tare mult că le-am descoperit. Abia aștept să le revăd.

Elena Albu și Light Quartet

După concert, am alergat repede acasă să mă schimb, pentru că a urmat din nou teatru, dragul meu teatru. Piesa ”Viața secretă a cuplurilor”, text și regie: Bogdan Gagu, i-a avut în distribuție pe actorii: Marina Fluerașu, Silvia Gagu, Maria Costeschi, Alexandru Tudor Sabău, Răzvan Răduță. Aici, domnul Gagu ne-a luat tare de la început și a cam dat cu noi de pereți, ne-a scuturat zdravăn conștiințele amorțite și obișnuite să stea cuminți în șabloanele sociale. Ne-a scos la tablă pe rând și ne-a făcut să recunoaștem că, da, avem undeva în noi, niște secrete bine ascunse, dar cu puțină psihanaliză ies la lumină și ce să vezi, te eliberează, te fac să te simți mai bine, îți redau viața, așa cum e ea, fără prea multe perdele de fum în jur. Cred că fiecare spectator a plecat acasă cu o temă de făcut.

”Viața secretă a cuplurilor”, text și regie: Bogdan Gagu

La ieșirea de la teatru, Oțet ne-a așteptat din nou cu un spectacol incendiar.

În ultima zi a Festivalului, după teatrul pentru copii, ”Prințul fermecat în broască” de frații Grimm, în care au jucat actorii: Alexandru Tudor Sabău, Flavia Tomescu și Taisuke Sasaki și Atelierul de Teatru cu Breasla Actorilor, de la care am lipsit (a fost doar soțul meu), a urmat Atelierul de Storytelling și prezentarea cărților: ”Cartea copiilor scriitori” și ”Învățarea prin joc, mișcare și simțuri” a doamnei profesoare Alina Pistol.

După evenimentul marca AICR, condus de doamna Anca Balaban Popa Iscu, am mers din nou în Parcul Băi, unde scena a aparținut steluțelor formate de Asociația Culturală M.Y. Music Art Moinești. Felicitări doamnelor profesoare Irina și Alexandra Pashalov, care se ocupă cu aceste talente, crescându-le cu grijă pentru a asigura viitorul muzicii românești și nu numai.

La ora 17,30 pe scena teatrului de vară au urcat Jassmine și Cristi, soliștii JC2, actori ai Teatrului InDArt. Nu pot să nu remarc ce oameni frumoși sunt la acest teatru, nu numai sufletește, ci și fizic. Na, c-am zis-o !

Jassmine și Cristi, soliștii JC2

Jassmine și Cristi formează un cuplu minunat, vocile lor se împletesc foarte frumos și recitalul lor ne-a încălzit inimile. Am cântat cu ei și ne-au făcut să ne simțim din nou tineri.

Cea mai intensă emoție am trăit-o la piesa de teatru care a încheiat prima ediție a Festivalului, ”Întâi sărută-mă !” text și regie: Bogdan Gagu, care l-a avut în distribuție și pe dragul nostru actor moineștean, Alex Floroiu, împreună cu colegii săi de la teatrul IndArt: Eduard Boț, Silvia Gagu, Maria Costeschi. Deși l-am mai văzut jucând în ”Wanted” și în rolul lui Dada, de data asta a fost mult mai mult, a fost maximum din ce poate da un actor pe scenă. Nu sunt critic de teatru, dar am văzut multe piese și așa am simțit eu în adâncul sufletului. A jucat magistral. A ridicat o sală în picioare, s-au aplaudat minute în șir, au curs râuri de emoție. S-a lăsat cu lacrimi de bucurie și fericire. A fost ceva minunat. Felicitări ! Am văzut de asemenea ce poate face vecina de la doi și am trăit drama care se ascundea în spatele personajului principal, aceea de-a pierde pe cineva drag. O piesă de teatru în care se împletesc, fiorul dragostei, prietenia dar și drama unui om care trece printr-un accident în care își pierde soția și devine amnezic.

”Întâi sărută-mă !” text și regie: Bogdan Gagu

Am plecat spre casă un pic tristă pentru că știam că magia s-a terminat și de luni iar trebuie să mă întorc la viața mea monotonă, dar cu destule resurse care să-mi ajungă până la următoarea ediție. Pentru că va mai fi ”Teatru sub lună” la Moinești mulți ani de-acum înainte. Așa ne-au promis cei doi domni directori: Bogdan Gagu și Alex Floroiu, cărora nu pot decât să le mulțumesc încă o dată pentru bucuria pe care mi-au făcut-o. Îmi doream de mult așa ceva, credeam că e o utopie și iată, că în anul în care fac 50 de ani, am primit acest cadou minunat. Vă mulțumesc și mă înclin cu respect, admirație și recunoștință.

La revedere, prima ediție ”Teatru sub lună”-Moinești 2021 !

Mulțumiri tuturor celor implicați: Ministerul Culturii, Primăria Moinești, Asociațiilor culturale locale !

2 gânduri despre „Festivalul de Artă ”Teatru sub lună” Moinești -ediția nr.1

  1. Superb! Aproape că m-am simțit prezentă acolo, printre cei ”norocoși”,cu ajutorul relatării .
    Felicitări tuturor!
    Vă mulțumesc că mi-ați făcut seara mai frumoasă!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s