Publicat în Spring Superblog 2022

Despre termometre și temperaturi

Termometrul este dispozitivul medical pe care toți îl avem în casă. Este nelipsit din trusa sanitară de bază a fiecărei familii și pleacă cu noi în toate călătoriile.

Am moștenit de la părinți două termometre cu mercur care indică foarte precis temperatura corpului. Le mai utilizez și astăzi (când constat că nu am baterie la termometrul digital), având grijă să le manevrez cu foarte mare atenție, pentru că realmente mi-e teamă să nu le sparg și să împrăștii argintul viu prin casă. În plus, se vor scuturate zdravăn, pentru a scădea valoarea temperaturii măsurate anterior, iar citirea lor este destul de anevoioasă, mai ales dacă ochii nu mai sunt atât de agili ca în tinerețe.

Importanța unei măsurători corecte

Este foarte important să avem încredere în precizia cu care termometrul nostru își face treaba. În special în cazul celor mici, o variație de 0,5 grade este foarte importantă și ne poate trimite direct la medic.

Ce semnale ne dă o temperatură ridicată a corpului

Febra ne anunță că în interiorul nostru se duce o luptă, iar organismul ne este atacat de virusuri. Gripa e cea mai frecventă cauză pentru care ”ardem în flăcări”, dar și infecțiile prezente în organism debutează cu temperaturi ridicate. (Ex.: artrita reumatoidă, unele forme de cancer ori chiar reacții la vaccinuri)

Care sunt valorile normale ale temperaturii corpului uman

Temperatura diferă de la persoană la persoană, de la un moment al zilei la altul. Este indicatorul cel mai simplu de verificat al sănătății noastre.

– Temperatura normală a corpului la bebelușii sănătoși se încadrează între 36-37 grade Celsius. Dacă temperatura corpului crește și se situează între 38-38.5 grade Celsius, atunci copilul are febră. În cazul în care temperatura scade sub 36 de grade, copilul are o temperatură prea scăzută a corpului și necesită ridicarea acesteia.

– La copii, temperatura normală a corpului variază între 36 și 36.8. Temperatura normală este similară cu cea întâlnită în cazul adulților. Dacă temperatura rectală ajunge la 38 grade Celsius, este nevoie de intervenție medicală pentru scăderea febrei.

– Temperatura normală a corpului adulților este de 37 de grade Celsius, când nu este prestată nicio activitate fizică sau când nu sunt temperaturi atmosferice excesiv de ridicate. Este normal ca temperatura corpului adulților să varieze cu câteva grade în plus sau în minus. Daca la adulți temperatura orală este mai crescută de 37.5, se consideră că este prezentă febra sau alte afecțiuni medicale. Femeile adulte au o temperatură a corpului ușor mai mare decât a bărbaților adulți.

– La persoanele în vârstă temperatura este mai scăzută cu câteva grade față de adulții tineri

Sursa: https: //www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/temperatura-normala-a-corpului_11381

Termometrele Geratherm, alături de tine pe tot parcursul vieții

Termometru Geratherm Non Contact

Ce cadou mai potrivit ai putea să-i faci unei tinere mămici, decât un termometru Geratherm Non Contact, care să o ajute să-i ia temperatura bebelușului, fără a trebui să-i atingă pielea sensibilă. Este un termometru cu infraroșu, care în doar 3 secunde îi dă mamei de știre care este valoarea temperaturii bebelușului, avertizând-o vizual și acustic în cazul în care este ceva în neregulă.

Cu acest termometru german (brand oferit în Romania de Origo Medical) proaspăta mămică poate măsura cu precizie (marja de eroare este de +/- 0,2 °C ) temperatura mediului ambiant și a lichidelor. Se știe faptul că mâncarea bebelușului trebuie să nu depășească o anumită temperatură, la fel și apa de baie.

Se aplică termometrul la o distanță de 2 cm., în zona frunții, către tâmplă, evitându-se zonele cu păr (cap, sprâncene), având grijă să fie setat modul ”corp”.

Când cel mic a mai crescut și aleargă plin de energie și voie bună peste tot, mama va avea nevoie de termometrul Geratherm Rapid.

Termometru Geratherm rapid

Își face treaba într-un interval de 9-15 secunde, este antialergic datorită vârfului aurit și semnalizează vizual și acustic în caz de găsește organismul în neregulă.

Când am terminat de crescut, ar fi bine să utilizăm termometrul Geratherm Classic, cel care seamănă foarte bine cu vechile termometre cu mercur, doar că acesta folosește un lichid non-toxic numit ”galistan”, o combinație între galiu, indiu și staniu.

Termometru Geratherm classic

În doar patru minute poți să afli răspunsul la întrebarea ”am sau nu febră ?” cu o acurateţe ridicată  (+ 0.1/ 0.15°C).

Trei tipuri de termometre, pentru trei generații.

Voi, ce tip de termometru folosiți ?

Articol scris pentru proba nr.11 a concursului Spring SuperBlog 2022

Sponsor:

3 gânduri despre „Despre termometre și temperaturi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s