Publicat în Amintiri din calatorie

Jurnal de pelerin

Pe măsură ce înaintez în ani, realizez că valorile nu-s tocmai alea pe care le zboară vântul, ci sunt unele a căror substanță, deși imaterială, rămân de-a pururea nestricăcioase. Iubirea a fost, este și va fi cea mai importantă valoare a unui om. Nu mă refer aici la iubirea carnală, trupească, ci la cea pe care o nutrești față de tot ceea ce te înconjoară. Dacă iubești, haosul din jur ți se pare armonios, găsești explicații fiecărui lucru care ți se întâmplă, accepți mult mai ușor nedreptățile care ți se fac, ești fericit că exiști pur și simplu și că te poți bucura de aer, soare, flori, cer, lumină și toate cele ce ți s-au dat în dar.

Poarta Mănăstirii Rohia

Apropierea de Dumnezeu se poate face oricând și oriunde, însă atunci când mergi în pelerinaj simți că ești în căutarea Adevărului, că te apropii mai mult de El. Mănăstirile au fost dintotdeauna oaze de liniște și reculegere. Aici domnește pacea, se aud rugi înălțate spre cer, e locul în care dispare toată agitația și tot zumzetul vieții cotidiene, locul în care pentru câteva ore, uiți de tine. Nu mi se pare nimic mai frumos decât să asiști la o slujbă de noapte, într-o bisericuță mică, intimă, în care să fii împreună cu alți pelerini, iar preotul să citească Evanghelia la lumina lumânării. E liniște, semiîntuneric, se simte miros de smirnă și tămâie și se aud doar glasurile călugărilor înălțând osanale și cântând pricesne. Te gândești că așa trebuie să arate Raiul și te emoționezi până ce îți simți lacrimile fierbinți înnodate în barbă.

Casa Albă

Pe 15 mai 2022 am trăit aceste bucurii, vizitând Mănăstirea de la Rohia. E ceva ce mă atrage aici și nu pot explica exact ce. Situată în Maramureș, Mănăstirea „Sfânta Ana” de la Rohia are o poveste destul de interesantă. Se spune că preotului din sat i-a murit o fetiță pe nume Ana și acesta i-a transmis în vis tatălui său să ridice o casă pentru Maica Domnului, indicându-i cu precizie locul. Inițial, părintele a considerat că în locul indicat în vis este imposibil să se ridice o construcție, așa că a marcat cu o cruce, un loc mai accesibil. Dimineața, crucea era pe locul din vis. Părintele a repetat experiența de câteva ori, punând chiar pe cineva să păzească crucea, dar o mână nevăzută o muta iar și iar pe locul indicat de copilă.

Deși este o mănăstire tânără, se simte că a fost pusă acolo prin har divin. La Rohia, este un ansamblu monahal la care încă mai e mult de lucru, pentru că cei de-acolo au planuri mărețe.

Am avut parte de o primire călduroasă, de cazare și masă. E minunat să te trezești dimineața și să vezi pe geam Mănăstirea „Sfânta Ana”. Ai vrea să nu ți se mai șteargă niciodată de pe retină acea imagine, să-ți rămână bine întipărită, să-i țină sufletului de cald, atunci când se va simți la ananghie.

Mănăstirea „Sf. Ana”-Rohia (vedere din Casa de Oaspeți)

La Rohia am asistat la cea mai frumoasă Liturghie din viața mea, poate și pentru că în acea zi, toate răspunsurile au fost date de Corala Armonia din Constanța.

Rohia este și un loc în care valorile culturale sunt la ele acasă. Biblioteca dotată cu peste 40.000 de volume fișate de autorul Jurnalului Fericirii, nimeni altul decât Nicolae Steinhardt, casa unde a stat acesta după ce s-a călugărit, cimitirul unde se odihnesc monahi care au făcut din Rohia ce este astăzi. (Serafim Man, Iustinian Chira, Nicolae Steinhardt), muzeul din Biserica Maramureșeană, Casa de lemn.

Centru Cultural Monahal N. Steinhardt

Impunător prin măreție, arhitectură, amplasament, Centrul Cultural Monahal Nicolae Steinhardt va include: paraclis, muzeu, bibliotecă, editură, tipografie, săli de lectură, săli de conferințe, lansări de carte, expoziții și manifestări cultural-religioase.

Credincioșii de la Rohia

La Rohia am observat oameni frumoși, unii îmbrăcați tradițional, cuminți, așezați, cu multă credință și evlavie, pe care i-am privit cu drag.

Rohia e unul din locurile mele de suflet, unde o să revin ori de câte ori voi avea ocazia.

Casa de oaspeți

Dacă încă nu ați vizitat Rohia, e timpul s-o faceți !

7 gânduri despre „Jurnal de pelerin

  1. Minunat articol! Chiar simt nevoia unei astfel de experiențe. Cine știe, poate chiar voi ajunge la Mânăstirea Sf. Ana de la Rohia.
    Mulțumesc pentru clipele de liniște, de frumos și de iubire transmise!

  2. un colt de rai pe care nul uiti niciodata,cu cit mergi in pelerinaj la rohia cu atit te indragostesti de aceste locuri binecuvintate de dumnezeu. sati binecuvinteze dumnezeu toate gindurile si faptele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s