Publicat în Diverse

10 lucruri despre pisica mea

Nu-mi închipuiam anul trecut (când nu aveam mâța) că voi merge pe vârfuri și voi păstra liniște în cameră pentru a nu deranja pisica. Din decembrie 2021 o am pe Muna, o drăgălășenie mică și finuță, care între timp a făcut și doi pisoi negri, adorabili. Îmi place s-o spionez, să-i observ comportamentul, să încerc s-o înțeleg în funcție de mișcarea cozii, a ochilor ori a mustăților. Am citit o mulțime de articole despre blănoși și am învățat lucruri noi și utile, dar nimic nu se compară cu observația directă.

1. Depistează imediat un aliment alterat.

Aș putea s-o iau la magazin, pe post de tester. Depistează cu ușurință și cea mai fină urmă de carne alterată (salam, conservă, carne din mâncarea gătită etc). Se apleacă asupra probei, o adulmecă și dacă ceva i se pare în neregulă, părăsește locul destul de nervoasă. Dacă ar putea, mi-ar zice chiar și vreo două. Dacă nu-i place ceva, nu mănâncă, chiar dacă moare de foame.

2. Când se satură, se oprește.

Muna

Pot să-i pun în față zece pliculețe și un sac din boabele ei preferate, o bucată de carne, un iaurt, orice. Ea mănâncă doar atât cât îi trebuie, deși e foarte pofticioasă și curioasă. Dacă aș putea să fac și eu așa, ce bine ar fi !

3. Își îndeplinește cu sfințenie ritualul de spălare.

Are momentele ei din zi în care se îndeletnicește cu spălatul. Se așază în poziții demne de o mare contorsionistă și nu se jenează câtuși de puțin în a-și curăța zonele intime în prezența musafirilor. E foarte atentă la detalii, nu omite niciunul.

4. A fost o mamă dedicată și iubitoare.

Muna cu puii

Cât au fost puii mici, nu se despărțea de ei o clipă. Stătea nemișcată ore întregi, ca cei mici să sugă, apoi îi lingea pe fiecare până ce le strălucea blănița. Dacă luam un pui în brațe, era foarte atentă ce fac cu el și mieuna până ce-l vedea pus la loc. Când cel mic era în siguranță, îl lua din nou la lins, ca și cum nu l-ar fi văzut de foarte multă vreme. Dimineața și seara aveau program de joacă. Era o hârjoneală pe toți trei, de-mi era mai mare dragul să-i privesc.

5. E foarte curioasă.

Am tot auzit eu că pisicile sunt curioase, dar acum am văzut cu ochii mei. Inspectează cu atenția unui criminalist toate zonele din casă. Pentru ea nu există ”nu e voie”, o găsești în cele mai ciudate locuri. Se bagă peste tot, n-ai cum să ai secrete. E cu ochii pe frigider și e în stare să sară în el, ori de câte ori aude ușa deschizându-se. Dulapul cu haine e și el vizat. Orice cutie care apare în decor, devine obiect de interes maxim.

6. Îi place să fie alintată, dar să nu exagerezi.

Muna și Bobo

Îi place s-o mângâi și s-o scarpini pe cap, pe la urechi, ba chiar și pe burtă, dar cu măsură. La un moment dat, dă de înțes că-i ajunge și devine nervoasă, mișcând coada din ce în ce mai rapid și energic. Dacă insiști, îți arată că are colți.

7. Torsul ei relaxează.

Înainte de a se pune pe dormit, își pregătește locul masându-l bine până acesta devine primitor. Apoi toarce, scoțând un sforăit ușor, dar atât de plăcut și de relaxant. Oricât de obosită și de prost dispusă aș fi, torsul ei mă calmează și-mi alungă orice supărare.

8. Îi place libertatea

Spre deosebire de alte pisici care stau închise în apartament, Muna se bucură de libertate deplină. Stă pe-afară până vin eu de la serviciu bucurându-se de compania altor blănoși, se cațără în copacii din fața blocului, se duce pe la pizzeria din vecini, de unde nu pleacă până ce nu primește piept de pui tăiat cubulețe. Nu se îndepărtează foarte mult, pentru că orice lătrat de câine o înspăimântă. Îi place viața de noapte.

9. Nu-mi poartă ranchiună

Am dus-o la medic pentru sterilizare și puii i-am dat spre adopție. Am considerat că e mult mai bine așa. Dar cine sunt eu să mă bag în viața ei ? Uneori mă învinuiesc pentru asta. Dacă aș fi avut o casă mai mare i-aș fi păstrat pe toți, însă la bloc, n-am avut cum. În plus, am și vecini care nu suportă pisicile, așa că… Cu toate astea, pisica nu-mi poartă ranchiună. E la fel de iubitoare ca înainte. Poate a înțeles că așa e mai bine pentru toată lumea.

10. Mă ajută să uit de singurătate

Ar trebui ca toți cei care se simt singuri să-și ia o pisică, un cățel, sau orice alt animal de companie. Sunt atâtea suflețele lăsate pe stradă, nu trebuie să dai bani pentru asta. Dragostea cu care te întâmpină atunci ajungi acasă e nemărginită. Te învață să te bucuri de tot ce-ți oferă viața, să trăiești cu puțin și să fii fericit. Pisica m-a schimbat, m-a învățat să iubesc animalele mai mult decât o făceam înainte, mă înveselește cu mutrițele ei și cu modul ferm în care își cere drepturile. Vorbesc cu ea și uneori chiar am senzația că mă înțelege.

4 gânduri despre „10 lucruri despre pisica mea

 1. Vaiii, nici mie nu-mi vine să cred că am trecut peste tot și toate pentru Fifi.
  Cu toate astea, a plecat! 😦 Mă bucur că Muna este ceea ce v-a demonstrat tot ce ați scris! Sunt cu adevărat niște ființe extraordinare!
  Vă îmbrățișez!

 2. Bună dimineața, Cristina ! 🙂
  Felicitări pentru postarea de față ! 🙂
  PISICILE sunt niște animăluțe
  inteligente,
  sensibile,
  ascultătoare ,
  harnice ,
  atrăgătoare,
  curioase
  și folositoare omului în general 🙂 și omului singur în special !!! 🙂 🙂 🙂
  La Mulți Ani celor dragi Domniei Tale care poartă numele Sfinților Apostoli ,
  PETRU și PAVEL !!! 🙂 🙂 🙂
  Alioșa ! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s