Publicat în Amintiri din calatorie

La pas prin Botoșani (partea I)

Când spui Botoșani, spui Mihai Eminescu, George Enescu, Ștefan Luchian, Octav Băncilă, Nicolae Iorga, Leon Dănăilă, Dimitrie Pompeiu, Grigore Antipa, Octav Onicescu, Părintele Cleopa, Patriarhul Teoctist, General Gheorghe Avramescu, Elisabeta Lipă, actorii Mihai Mălaimare și Florin Zamfirescu, iar lista e foarte lungă și pe bună dreptate te face să te întrebi dacă nu cumva Dumnezeu a presărat peste botoșăneni praf de geniu.

În ultima săptămână a lunii lui cuptor din 2022, ne-am luat rucsacul în spate și am pornit la pas prin Botoșani, dornici să vedem locurile unde acești oameni mari (prin ceea ce au lăsat în urma lor) au văzut lumina zilei, dar și clădirile vechi de o frumusețe care îți taie respirația și care te poartă cu gândul la vremuri demult apuse. Am coborât în Gara cu arhitectură austriacă, unde a poposit cândva și Eminescu atunci când o vizita pe sora sa, Harieta. Ne-am bucurat s-o vedem refăcută și modernizată, așa că după ce i-am dat un ocol, am scos lista cu obiectivele turistice pe care ne-am propus să le bifăm și am început a întreba în stânga și-n dreapta unde găsim Mănăstirea Popăuți, despre care citisem pe un blog de travel că trebuie să fie pe undeva prin apropierea gării

Mănăstirea Popăuți -Biserica ”Sf. Nicolae”

Botoșănenii sunt oameni tare amabili și cum văd că întrebi ceva, imediat se oferă să te ajute cu informații. Sunt și povestitori cu har, iar dacă ai timp să te întinzi cu ei la vorbă, afli o mulțime de povești interesante despre istoria locurilor pe care le cauți. Așa am aflat că Mănăstirea e chiar în spatele gării și că nu e deschisă tot timpul. Am grăbit pasul și am prins sfârșitul slujbei, bucurându-ne de miruire și dând început bun călătoriei noastre.

Mănăstirea Popăuți

Programul de vizitare:

Luni-Vineri : 7.00-11.00; 15.00-18.00

Sâmbăta: 7.00-11.00

Duminică: 7.00-11.00; 15.00-18.00

Turnul-Clopotniță al Mănăstirii Popăuți

Biserica ”Sf. Nicolae” a fost zidită în anul 1496, pe temeliile unei biserici mai vechi de către domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt, făcând parte din ansamblul unei foste curți domnești. În interior se păstrează pictura din sec. XV., așa că fotografiatul este interzis. Turnul-clopotniță, datează tot din sec. XV și se păstrează în forma sa inițială. Numele de Popăuți provine din slavonă și se traduce prin ”oameni ai bisericii”.

Fericiți că am reușit să bifăm primul obiectiv și încântați de ceea ce văzusem, am pornit-o spre pensiunea unde ne-am luat cazare apelând la un taxi din zona gării, căci nu cunoșteam locurile și nu doream să ne consumăm energia aiurea. Entuziasmată cum mă știți, l-am întrebat pe șofer ce ne recomandă să vizităm în orașul lui și răspunsul m-a dezamăgit, la fel ca și a altor localnici, care ne-au asigurat că nu prea avem ce să vedem, poate doar Festivalul de Street Food (care s-a desfășurat în perioada șederii noastre în Botoșani) și Parcul de Agrement ”Cornișa”. Am realizat că oamenii, ori s-au obișnuit cu frumusețile urbei, ori nu văd comoara pe care stau, căci în buzunar aveam o listă destul de lungă cu locurile minunate la care trebuia să ajungem.

Centrul Vechi Botoșani

Centrul Vechi

Nu este foarte mare ca suprafață, însă aici sunt concentrate o mulțime de obiective turistice:

-Grupul Statuar ”Compania de mitraliere maior Ignat în atac”

-Casa Ankele

-Biserica Uspenia, unde a fost botezat Mihai Eminescu

-Locul unde s-a născut Mihai Eminescu

-Cuptoarele medievale de redus minereu și ars ceramică

-Muzeul vieții cotidiene în Comunism (pe care l-am găsit închis)

-Clădiri foarte frumoase, realizate în stil nemțesc, cu un un singur etaj. La parter se făcea comerț iar la etaj locuia proprietarul.

Centrul Vechi este ridicat la finele sec. XVIII pe o structură de beciuri boltite. Am văzut ceva asemănător și la Vaslui.

Tot aici găsiți și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani, unde e musai să mergeți pentru a primi informații pertinente de la oameni amabili și prietenoși, care vorbesc cu drag și pasiune despre orașul lor și care ne-au pus la dispoziție o mulțime de materiale despre Botoșaniul de ieri și de azi. Le mulțumesc și pe această cale și promit să ne întoarcem pentru a vedea modificările despre care am aflat că vor avea loc cât de curând.

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani

Mi-a plăcut foarte mult să văd că la fiecare obiectiv turistic există indicatoare de pe care poți să scanezi un cod de bare care te duce la pagina corespunzătoare de pe site-ul https://visitbotosani.ro/, de unde afli informații corecte despre obiectivul respectiv. E ca și cum ai fi însoțit în permanență de un ghid. Bravo și felicitări pentru această inițiativă !

Locul unde s-a născut poetul Mihai Eminescu

Biserica Uspenia

Este ctitoria doamnei Elena Rareș, a fost ridicată în 1552 după modelul bisericii ”Sf. Nicolae” Popăuți. Intervenția din 1819 a dat bisericii aspectul de astăzi, adăugând pe latura de vest un turn-clopotniță în stil clasicist. În această biserică, în ianuarie 1850 a fost botezat poetul Mihai Eminescu. În fața bisericii se află una dintre cele mai frumoase statui închinate poetului, realizată de sculptorul Oscar Han. Biserica este deschisă zilnic, de la 8 la 12. Coincidență sau nu, la vizita noastră în biserică, părintele se pregătea să boteze un micuț. Cristelnița în care a fost botezat poetul se păstrează în biserica familiei de la Ipotești.

Biserica Uspenia, locul botezului poetului Mihai Eminescu

Uspenia e un nume de biserică pe care eu nu l-am mai întâlnit. Am căutat în dex și am văzut că semnifică Adormirea Maicii Domnului.

Statuia lui Mihai Eminescu de la Biserica Uspenia (Sculptor: Oscar Han)
Interiorul bisericii Uspenia

Arhitectura hotelului ”Rareș” mi-a plăcut foarte mult, așa că l-am admirat câteva minute bune din toate unghiurile. Este o altă bijuterie pe coroana obiectivelor turistice botoșănene.

Hotel ”Rareș”

In cea de-a doua zi am fost la Ipotești, apoi am vizitat Casa Memorială a marelui istoric Nicolae Iorga.

In ziua a treia, am luat la pas tot orașul, de la Stadionul FC Botoșani la B-ul Mihai Eminescu, Piața, Str. Cuza-Vodă și multe alte locuri pe care le veți descoperi dacă urmăriți postările viitoare.

7 gânduri despre „La pas prin Botoșani (partea I)

  1. Superb! Eu cred că cei mai ”mari” oameni s-au născut în Moldova. Este o energie, un izvor de talent, de inspirație, de inteligență… nu știu exact ce și cum, dar e clar un loc binecuvântat.
    Mulțumesc pentru incursiunea pe care am făcut-o în timp (și spațiu) prin intermediul articolului.
    Felicitări!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s