Publicat în Amintiri din calatorie

Destinaţii de weekend (4): Mausoleul Eroilor Mărăşeşti

Suntem în 6 iunie 2019 şi serbăm Ziua Eroilor, aşa cum s-a stabilit prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920. În toată ţara bat clopotele şi se înalţă la cer odată cu mirosul de tămâie, rugăciuni de pomenire pentru cei ce s-au jertfit pentru ca noi să fim astăzi liberi. Eroii de pretutindeni şi-au primit coroanele, coliva şi vinul sfânt.

Am trecut de foarte multe ori pe lângă Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti, i-am admirat măreţia, am făcut o poză în grabă şi am plecat mai departe. Dar a venit şi ziua în care am simţit pe pielea mea, cum e să intri în acest fastuos monument funerar. Nu m-am simţit confortabil nici o clipă, părea că moartea e ascunsă pe-acolo pe undeva şi că urmează să-ţi sară în faţă în orice moment. Mormintele eroilor, frigul, picturile, sarcofagul, coroanele şi lumânările, aranjarea mormintelor ca într-un labirint, rugăciunile săpate în piatră, lumina ireală… E greu ! Te apasă ! Imaginaţia îţi fuge automat la scenele din filme şi la cărţile despre război şi n-ai cum să nu te gândeşti la cât de greu le-a fost lor atunci când le vâjâiau gloanţele pe la urechi, când mureau cu miile în tranşeele săpate cu mâna lor, ori pe câmpul de luptă dar şi la curajul de-a merge până la capăt pentru cei de-acasă şi pentru noi, cei de-acum, care avem datoria sfântă de-a nu le uita jertfa şi de-ai cinsti, măcar în Ziua Înălţării.

Construit în perioada 1923-1938 în memoria eroilor căzuţi la Mărăşeşti, în luptele din 1917, monumentul are ca piesă centrală Cupola Gloriei. Basorelieful exterior al acestuia a fost realizat de către sculptorii Cornel Medrea şi Ion Jalea. În centrul mausoleului se află amplasat sarcofagul generalului Eremia Grigorescu, comandantul operaţiunilor militare de la Mărăşeşti. În mausoleu sunt înhumate corpurile a aproximativ 5000 de eroi. A fost construit la iniţiativa Societăţii Ortodoxe Naţionale a Femeilor Române (1919). Este opera arhitecţilor George Cristinel, Constantin Pomponiu şi a pictorului Eduard Săulescu. Piatra fundamentală s-a aşezat la 19 august 1923. Monumentul s-a realizat în două etape: 1923-1924 şi 1936-1938. A fost inaugurat la 18 septembrie 1938.

Sarcofagul Generalului Eremia Grigorescu

O parte dintre numele eroilor înhumaţi în Mausoleu

CINSTE EROILOR NEAMULUI ! 

Un gând despre „Destinaţii de weekend (4): Mausoleul Eroilor Mărăşeşti

Lasă un comentariu