Publicat în Teatru

Consum excesiv

În sala mică a Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ s-a jucat vineri, 31 ianuarie 2019 piesa: „Consum excesiv”, un spectacol de Daniel Chirilă.

Nu e un spectacol ca oricare altul, e despre dependenţă şi consecinţele acesteia, atât asupra persoanelor dependente cât şi asupra celor din jur.

Regizorul spunea: ” Este un spectacol-carusel construit în jurul faptului că un singur dependent de alcool dintre cele două-trei milioane, câţi se găsesc în ţara noastră, ajunge să influenţeze până la şapte persoane din jurul său. Am încercat să înţeleg şi nu să judec.”

Actorii: Sabina Brânduşe, Victor Giurescu şi Florin Hriţcu ne-au pus în faţa unor situaţii culese din viaţa de zi cu zi, în care protagoniştii sunt dependenţi de alcool. Actorii nu judecă şi nu acuză pe nimeni, doar ne explică faptul că avem de-a face cu o boală care se poate trata şi care trebuie tratată, pentru ca dependentul să (re)ajungă un om normal.

Decorul, muzica, monitoarele pe care rulează ştiri despre consumatorii de alcool, fac piesa credibilă şi te duc cu gândul la toţi cunoscuţii care au această problemă.

Ştiu multe persoane, pe care acest viciu i-a aruncat în întuneric. Şi-au pierdut famiile, slujbele şi într-un final, sănătatea şi viaţa. Profesori, scriitori, matematicieni, medici renumiţi, oameni de afaceri, sportivi talentaţi dar şi oameni simpli din familia mea şi-a ta. Da !  Nu te oripila ! Sigur ai şi tu în familie pe cineva cu această problemă, sau măcar ai auzit de cineva în cercul tău de prieteni.  

E uşor să aruncăm cu pietre, să-i stigmatizăm şi să-i împingem la periferia societaţii. E uşor să întoarcem capul şi să spunem că nu ne interesează. Ba uneori, chiar îi ajutăm să cadă până jos de tot, pentru a arăta ce tari suntem noi în comparaţie cu ei. Şi ne mai credem buni creştini, răbdători şi înţelegători cu cei din jur ?

Dar, am avut cu adevărat timp să le explicăm că sunt suferinzi de o boală care se poate trata medicamentos ? Ne-am dus cu ei la medicul psihiatru ori la şedinţe de psihoterapie ? De cele mai multe ori, nu !  I-am jignit, umilit, desconsiderat, acuzându-i de lipsă de voinţă. Să-i ceri unui alcoolic să renunţe la viciul său, e ca şi cum i-ai cere unuia care are diaree să nu meargă la WC (scuzaţi comparaţia, dar mi s-a părut cel mai uşor de înţeles).

Pentru a trata dependenţa de alcool, ca de altfel şi celelalte tipuri de dependenţă, e nevoie de medicaţie !  

Eu aş difuza zilnic piesa asta, pe toate canalele TV. E imposibil ca mesajul ei să nu ajungă la urechile vreunui dependent, determinându-l să se trateze, ori la urechile celor ce-i iubesc şi vor să-i ajute cu adevărat pe dependenţi.

Documentarea pentru această piesă a fost realizată de Ruxandra Pătraşcu Maian, iar cifrele sunt cu adevărat cutremurătoare.

Informații despre situația consumului de alcool în țară:

– România este pe locul trei la nivelul UE după cantitatea de alcool consumată și pe locul al doilea ca cel mai dăunător model de consum.

– La nivel global, românii ocupă locul al cincilea ca model de consum excesiv.

– Numărul româncelor al căror deces e atribuibil alcoolului este cel mai mare din Uniunea Europeană, iar decesele din rândul bărbaților ne situează pe locul al patrulea.

– Un studiu recent, finanțat de Fundația Gates și publicat în august, susține că cei mai mari consumatori de alcool sunt bărbații români.

– Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste trei milioane de persoane își pierd viața din cauza consumului de alcool, iar Ministerul Sănătății estimează că 17,000 dintre aceștia sunt români.

Încă nu avem o strategie națională care să vizeze tulburările legate de consumul de alcool.

Felicitări tuturor celor care au lucrat la acest spectacol. E extraordinar de educativ şi ar trebui văzut de cât mai multă lume !

Un gând despre „Consum excesiv

Lasă un comentariu